Właściwa dieta to jeden z najistotniejszych elementów stylu życia, który wpływa na kondycję naszego serca. Co zrobić, by utrzymać je w dobrej formie i zachować zdrowie? Stosować się do kilku ważnych zasad żywieniowych, które skutecznie pomogą nam w obniżeniu poziomu cholesterolu. Występujący w nadmiarze prowadzi on bowiem do rozwoju chorób serca.

Warzywa i owoce jako podstawa zdrowej diety

Dieta roślinna zdobywa w naszym kraju coraz większą rzeszę zwolenników. Z pewnością jest to świetna informacja dla naszego serca! Zgodnie z rekomendacją Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu dorosłych. Dlaczego są one tak ważne w diecie osób, które dążą do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu? Gdyż są one źródłem błonnika, składników mineralnych oraz niezbędnych witamin. W przypadku warzyw i owoców obowiązuje zasada, że im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej! Najlepiej, by spożywane były na surowo, ewentualnie po wstępnym przygotowaniu na parze.

Produkty zbożowe – jak najmniej przetworzone

Produkty pełnoziarniste stanowią cenne źródło błonnika, który m.in. wspomaga pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości, a także wpływa na metabolizm cholesterolu. Bardzo ważne więc, by ten składnik znalazł się w codziennej diecie. Źródłem błonnika są m.in. produkty zbożowe z pełnego ziarna i otręby, nasiona roślin strączkowych, papryka, kapusta, sałata czy suszone owoce, ale także pełnoziarnisty ryż brązowy, makaron razowy czy kasze.

Tłuszcze roślinne dla zdrowia

W trosce o zdrowie serca w pierwszej kolejności powinniśmy zastąpić w diecie niekorzystne tłuszcze nasycone, tłuszczami nienasyconymi. W praktyce oznacza to przede wszystkim ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, smalec, pełnotłusty nabiał czy tłuste mięso, i zastąpienie ich olejami roślinnymi oraz produktami powstałymi na ich bazie, jak wysokiej jakości margaryny miękkie. Wskazane jest także włączenie do swojego jadłospisu innych produktów będących źródłem zdrowych tłuszczów, takich jak orzechy, ziarna czy tłuste ryby.

Włączenie do diety produktów ze sterolami roślinnymi

Sterole roślinne to naturalne substancje pochodzenia roślinnego – występujące naturalnie w owocach, warzywach, orzechach czy ziarnach. Obecność steroli roślinnych w diecie osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu jest niezwykle istotna, ponieważ częściowo hamują one wchłanianie „złego” cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi, co potwierdzają badania kliniczne. By jednak dostarczyć organizmowi dzienną ilość steroli roślinnych, które mogłyby znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu, musielibyśmy zjadać dziennie ok. 150 jabłek, 210 marchewek lub 425 pomidorów. Z pomocą przychodzą więc m.in. funkcjonalne produkty wzbogacane, jak Flora ProActiv, charakteryzująca się w 100% roślinnym składem. Jedząc codziennie 1,5-2,4g steroli roślinnych, czyli 3 porcje (3x10g) Flory ProActiv dziennie, już po 2-3 tygodniach możemy obniżyć poziom „złego” cholesterolu o ok. 7-10%.

Ograniczenie szkodliwych tłuszczów trans

Tłuszcze trans to szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych – są one jednymi z elementów diety mającymi najistotniejszy wpływ na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Powstają poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie/utwardzenie olejów roślinnych, przez co z konsystencji płynnej przechodzą one w konsystencję stałą. Słowo „częściowe” jest tutaj kluczowe, gdyż „całkowicie utwardzone/uwodornione oleje roślinne” nie są źródłem tłuszczów trans. Przemysłowe tłuszcze trans występują m.in. w wybranych słodyczach, wyrobach cukierniczych czy daniach typu fast food.

Ograniczenie cukru i słodyczy

Cukier oraz słodycze, spożywane w nadmiarze, niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie – mogą prowadzić do otyłości, miażdżycy, zaparć, problemów z uzębieniem, a także większego ryzyka wystąpienia nowotworów. Wskazane jest, by zostały one zastąpione w diecie naturalnymi przekąskami – takimi jak owoce, orzechy czy koktajle na bazie niskotłuszczowego jogurtu.

Mniej soli

Sól także powinniśmy w naszej codziennej diecie ograniczać – jej nadmiar prowadzi do rozwoju nadciśnienia oraz innych chorób serca. Nadaje ona potrawom wyrazistości, możemy ją jednak dość łatwo zastąpić w naszej kuchni ziołami i przyprawami. Warto także pamiętać, że sól często jest dodawana także do już gotowych dań lub dodatków – znajdziemy ją więc m. in. w serach, wędlinach czy pieczywie. Jej źródłem są także słone przekąski, takie jak: słone orzeszki, paluszki czy chipsy. Zalecane dzienne spożycie soli wynosi nie więcej niż 5g (płaska łyżeczka).

Tak odpowiednio skomponowana dieta, podparta odpowiednio dobraną do stanu zdrowia formą aktywności fizycznej, pomoże nam w zachowaniu zdrowia serca na długie lata.

Dodaj komentarz